Food Lifestyle Recepten

Couscous met garnalen, spinazie en pijnboompitten

Couscous met garnalen

Ik hou heel erg van lekker en gezond eten, maar doordeweeks heb ik niet altijd tijd (en/of zin) om uitgebreid te koken. Zo’n drie dagen per week werk ik in Nijmegen, wat betekent dat ik die dagen pas laat thuis ben en dan wil ik het liefst iets eten wat snel klaar is. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om tegenwoordig snel iets gezonds en lekkers op tafel te zetten. Wat ik zelf graag maak op deze dagen is couscous; met van alles en nog wat te combineren en snel klaar.

Toen ik (jaren geleden) voor het eerst couscous maakte vond ik het soms wel lastig om de couscous zelf lekker te maken. Met alleen gekookt water smaakte het namelijk niet echt ergens naar en soms werd het ook meer een dikke bal dan van die fluffy couscous die ik eigenlijk voor ogen had. Maar na veel experimenteren heb ik nu een vast stappenplan om van mijn couscous een succes te maken. Lekker luchtig en smaakvol. Daarom hierbij het basisrecept voor deze couscous en ook een combi die ik er zelf graag bij eet.

Couscous met garnalen, spinazie en pijnboompitten

Voor: 2 personen, bereidingstijd: 20-25 min

Ingrediënten couscous

  • 200 gram couscous
  • 200 ml kokend water
  • 2 eetlepels olijfolie extra vierge
  • ½ bouillonblokje groente
  • Rasp van 1 citroen
  • Sap van 1 citroen
  • 10 gram platte peterselie, fijngesneden
  • Peper

Voor erbij

  • 150 gram garnalen
  • 200 gram spinazie
  • 250 gram cherrytomaatjes
  • 1 grote paprika
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 lente-uitjes
  • 4 el pijnboompitten

Couscous met garnalen

Bereiding couscous

Stap 1

Doe in een grote kom 2 eetlepels olijfolie extra vierge, een half bouillonblokje, de rasp en sap van 1 citroen en een beetje peper. Giet hier het kokende water overheen en mix met een vork tot het bouillonblokje opgelost is. Dit gaat het snelst als je het bouillonblokje al een beetje verkruimeld.

Stap 2

Vervolgens doe je de couscous in de kom erbij en mix je het snel door zodat de couscous evenredig over de kom verdeeld is en onder een laagje water staat.

Stap 3

Pak een groot bord en leg deze over de kom, zodat deze in zijn geheel afgedekt is. Laat dit ongeveer 5 minuten staan. De couscous neemt nu het water en de smaken op.

Stap 4

Met een vork maak je de couscous nu los. Begin met de bovenkant los te schrapen en ga zo door tot je alle couscous los hebt gehaald.

Stap 5

Voeg de peterselie toe en meng door elkaar.

Stap 6

Je hebt nu een heerlijke basis couscous gemaakt, die van zichzelf al lekker smaakt 🙂 Je kunt deze couscous verder aanvullen met elke groente die je maar wilt, of als extra ‘vuller’ gebruiken bij een salade.

 

Om het gerecht af te maken

Stap 7

Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan.

Stap 8

Snij de paprika in blokjes en de tomaatjes door de helft.

Stap 9

Doe een beetje olie in een wokpan en voeg de spinazie toe. Wok de spinazie 3 min, totdat deze wat geslonken is (maar nog niet helemaal). Pers de knoflook uit boven de pan en voeg de paprika toe. Wok nog 3 min.

Stap 10

Voeg de garnalen en de tomaatjes toe en wok nog 4-5 min. Snij ondertussen de lente-uitjes in dunne ringen.

Stap 11

Verdeel de couscous over twee (diepe) borden. Daarbovenop komen de garnalen en gewokte groenten. Maak af met wat gesneden lente-ui en de pijnboompitten.

Eet smakelijk!

Couscous met garnalen

Bron afbeelding.

Meer lezen?

Laat je reactie achter

Typ je bericht