Food Lifestyle Recepten

Winter comfort food: Curry/dahl met linzen en zoete aardappel

linzencurry

Afgelopen twee weken konden we er niet meer omheen: het is winter. Nou ben ik niet echt fan van de winter en de kou, maar er is één ding waar ik deze periode wel elke dag naar uitkijk en dat is een lekkere avondmaaltijd! En wat is er lekkerder dan een groot bord comfort food als het buiten zo koud en guur is…? Precies, helemaal niks 😉

Eén van mijn favoriete comfort food recepten is deze vegetarische curry slash dahl (ik zal eerlijk bekennen dat ik niet zo goed weet wanneer iets nou precies een curry is en wanneer een dahl). Het is een simpel recept (daar houden we van), met superveel groenten en het is ontzettend lekker. Zelfs mijn vriend, die toch echt een vleeseter is, vindt het heerlijk! Ik ben dan ook heel benieuwd wat jullie ervan vinden. Laat je niet afschrikken door de bereidingstijd, dit komt vooral doordat je het een tijd op moet laten staan zodat alles gaar wordt.

Curry/dahl met linzen en paksoi

Voor: 2-3 personen, bereidingstijd: 45 min

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • ½  chili peper
  • 2 kleine zoete aardappelen
  • 265 gram linzen
  • 1 paksoi
  • 400 ml kokosmelk
  • 400 gram tomatenblokjes
  • 1 groentebouillonblokje
  • 1 tl piment
  • 2 tl gemalen koriander
  • 3 tl kurkuma
  • 200 gram rijst
  • 2 lente-uitjes
  • 4 eetlepels amandelschaafsel
  • Olijfolie

Bereiding

Stap 1

Zet water op om de rijst te koken.

Stap 2

Snipper de ui en pel de knoflook (ja, drie teentjes – ik ben fan van knoflook 🙂 – vind je het een beetje veel, doe dan gerust iets minder).

Stap 3

Hak de halve rode peper fijn. Houd je van pittig, laat dan de zaadjes zitten. Zo niet, dan schraap je ze eruit.

Stap 4

Verhit olie in een wokpan. Pers de knoflook uit boven de pan en voeg de ui toe. Bak een paar minuutjes tot de ui glazig wordt. Voeg dan twee derde van de gehakte rode peper toe.

Stap 5

Schil de zoete aardappels en snijd in kleine blokjes. Voeg toe aan de wokpan.

Stap 6

Even het blikje kokosmelk shaken, openen en toevoegen. Voeg ook de tomatenblokjes toe.

Stap 7

Meet de specerijen af en voeg samen met het bouillonblokje toe.

Stap 8

Breng aan de kook en zet daarna het vuur lager. Laat door pruttelen tot de zoete aardappel blokjes bijna gaar zijn (hoe kleiner de blokjes, hoe sneller ze gaar zijn).

Stap 9

Snijd de paksoi in stukjes.

Stap 10

Kook de rijst volgens de verpakking.

Stap 11

Rooster het amandelschaafsel in een kleine koekenpan (let op dat het niet verbrand!).

Stap 12

Als de zoete aardappel blokjes bijna gaar zijn voeg je de paksoi en linzen toe. Laat nu nog ongeveer 10 minuutjes opstaan. Roer regelmatig door.

Stap 13

Snij de lente-uitjes fijn.

Stap 14

Tijd om je bord op te maken! Begin met de rijst, daarbovenop komt de curry/dahl. Lekker veel is natuurlijk prima, het is toch bijna alleen maar groente 😉 bovenop strooi je wat lente-uitjes, rode peper en geroosterd amandelschaafsel.

Klaar! Eet smakelijk.

Bron afbeelding.

Meer lezen?

Laat je reactie achter

Typ je bericht