Lifestyle Recepten

Burgers maken? Deze bietenburger is je nieuwe favo

Bietenburger

Ok, confession: één van mijn favoriete maaltijden is eigenlijk iets wat je normaal gesproken fast food zou noemen, namelijk een burger. En dat kan een burger zijn in alle gedaantes, van hamburgers tot tonijnburgers tot zwarte bonen burgers… En deze bietenburger!

Sinds een aantal maanden probeer ik minder vlees te eten, omdat vleesproductie en -consumptie een enorme impact heeft op het klimaat. Daarom ben ik mijn burger cravings aan het stillen met gezonde, vegetarische alternatieven. Eén van de burgers die ik het liefst maak is een bietenburger. Gezellig roze (wie wordt daar nou niet blij van?) en goed te combineren met allerlei verschillende toppings, varieer daar dus wat mee! Ik hoop dat jullie hem net zo lekker vinden als ik.

Bietenburgers

Voor: 2 personen, bereidingstijd: 30 min

Ingrediënten voor de burgers

  • 200 gram (gekookte) bietjes, in blokjes
  • 75 gram linzen
  • 1 sjalotje (of een kleine rode ui), gesnipperd
  • 10 gram peterselie
  • 1 tl gemalen koriander
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl knoflookpoeder
  • ½ tl chilipoeder
  • Zout
  • Peper
  • 2 tl bieslook
  • 6 el havermout
  • 2 broodjes, naar eigen wens

Toppings & saus

  • Mayonaise
  • Sla
  • Komkommer
  • Avocado
  • Alfalfa

Bereiding

Stap 1

Voor dit recept heb je een staafmixer nodig. Pak deze er dus bij. Als er bij je staafmixer een bakje zit, gebruik deze dan. Zo niet, pak dan een maatbeker of een mengkom.

Stap 2

Doe alle ingrediënten voor de burgers (excl. de broodjes uiteraard J) in het bakje/de mengkom en mix een aantal keer kort met de staafmixer. Je wilt dat het een plakkerig mengsel wordt, maar niet dat het helemaal kapot gepureerd is. Als het mengsel te nat is, voeg dan nog wat extra havermout toe. Is het te droog, voeg dan nog wat extra bietjes toe.

Stap 3

Deel het mengsel door tweeën en vorm er twee burgers van. Let op: met deze hoeveelheid krijg je twee grote burgers, je kunt het mengsel dus ook in drie of vier porties verdelen.

Stap 4

Doe een beetje olijfolie in een koekenpan en bak je burgers op middelhoog vuur aan beide kanten ongeveer 5-7 minuten. Voorzichtig met omdraaien!

Stap 5

Snij je broodje open en smeer wat mayo op de onderkant. Leg daarop de sla, gevolgd door de bietenburger. Maak af met plakjes avocado, komkommer en wat alfalfa.

Eet smakelijk!

PS: één burger is (in ieder geval voor mij) een beetje weinig als avondeten, dus ik eet er meestal nog een simpele salade bij. Maar als je toch in de fast food stemming wilt blijven mogen frietjes natuurlijk ook 😉

Bron afbeelding.

Meer lezen?

Laat je reactie achter

Typ je bericht